Yvette Lans

Yvette Lans heeft er voor gekozen om na de middelbare school niet meteen verder te studeren, maar onmiddellijk te beginnen werken. Deze niet-conventionele weg heeft ervoor gezorgd dat ze meteen ervaring had die haar geholpen heeft in de latere uitdagingen die ze tegenkwam en het ondernemerschap nu.

Laten we beginnen bij het begin, wie is Yvette?

Ik ben een levensgenieter. Ik heb een man en twee honden van wie ik zielsveel hou, maar ik hou vooral heel veel van alles uit het leven halen en heb een hekel aan middelmatigheid. Dat is in essentie wie ik ben, de rest is randzaak.

Jij besloot om na de middelbare school niet verder te studeren, welke weg legde je dan wel af?

Ik had een klas overgeslagen en was een jaar jonger toen ik klaar was met de middelbare school. Ik had een heel sterke wens om op eigen benen te staan, ik wilde een woonomgeving dat rustig was. Een studentenhuis leek me niet heel rustig, dus wilde ik een huisje huren. Maar daar moest ik natuurlijk geld voor hebben. Dus ik besloot op mijn 17 jaar om te gaan werken.

In begin in een hotel in Amsterdam voor een schamele 950 euro bruto per maand en 3 uur reistijd met de trein. Een paar maanden later kreeg ik een kans bij een makelaarskantoor. Ik huurde een appartement en toen begon al de instelling zoals Pipi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. De collega die me ging inwerken ging niet veel later op zwangerschapsverlof en daardoor runde ik als snel de backoffice van dat makelaarskantoor. En zo begon mijn carrière.

Hoe was de reactie in de omgeving toen je besliste om niet verder te studeren?

Een hoop mensen die mij wat beter kenden, waren er niet verbaasd over. Toen we ons diploma in ontvangst namen, zag je wel heel wat ouders ongerust kijken. Dus vooral mensen die verder van me af stonden, keurden het af. Als ik nu terugkijk, waren er wel weinig mensen die ongerust waren dat het niet goed zou komen met mij. Ik ben altijd een vrij zelfverzekerd type geweest. Het was ook niet mijn idee om nooit te gaan studeren, vooral omdat veel werkgevers niet happig zijn op werknemers zonder diploma. Maar het was niet mijn bedoeling om dat allemaal achter elkaar te doen.

Een half jaar later ben ik dan wel een avondopleiding HBO (bachelor) bedrijfskunde begonnen. In Nederland sta je zonder diploma meteen 10-0 achter. Het feit dat ik aan het studeren was, was al genoeg om overal aangenomen te worden, ook al had ik het diploma nog niet.

Ik ben wel eens afgewezen door Coolblue omdat ik geen master had en dat is jammer. Want anno 2023, als je nu kiest voor een vierjarige opleiding is de kans groot dat je daar over vier jaar niets meer mee bent door alle ontwikkelingen. Dat is echt zonde, dus ik hoop wel dat dat gaat veranderen bij werkgevers.

Dat is inderdaad enorm jammer is, want wat jij eigenlijk allemaal al op jonge leeftijd geleerd hebt is toch veel meer waard dan een diploma.

Op mijn 19de heb ik de overstap gemaakt naar hypotheek adviseur. Die kans kwam op mijn pad en ik hou onwijs veel van cijfers. Hiervoor moest ik diploma’s halen, want je mag in Nederland geen financieel advies geven zonder diploma. Daarna ben ik hypotheek software gaan ontwerpen en toen was eigenlijk vooral de ervaring die ik had als hypotheek adviseur heel belangrijk want ik gebruikte de software en wist precies wat beter kon. Ik ben toen aangenomen als informatie analist. De HR afdeling vond het toen wel heel fijn dat ik nog bezig was met die HBO opleiding. Hoe groter het bedrijf, hoe belangrijker dat wordt.

Heb je het gevoel dat de ervaring die je had vlak na de middelbare school en de weg die je toen hebt afgelegd een voordeel waren om nu als ondernemer bezig te zijn?

Ja, zeker. Ik heb nu bijna 17 jaar werkervaring en dat telt natuurlijk hard op als je pas 34 jaar oud bent. Ik heb ook in de IT verschillende functies gehad, in kleine en grote bedrijven. Ik kwam uiteindelijk terecht bij een startup dat in transitie was naar een scale-up en ik had daar een heel brede rol. Ze noemden me daar ‘godverdomme alles’ en de ‘special problem manager’. Al het gezeik dat niet opgelost kon worden, probeerde ik op te lossen. Zij leverden digitale handtekeningen en digitale identiteiten en dat boomde enorm tijdens corona. Toen dacht ik dat dit zoveel leek op het runnen van een eigen bedrijf, dan kon ik net zo goed de stap zetten om voor mezelf te beginnen.

Nu heb ik twee bedrijven. In het eerste bedrijf, dat staat even op pauze, coach ik ondernemers. Ik help ze om hun bedrijf op te schalen terwijl ze minder hard werken en meer genieten. Onder andere door de achterkant van hun bedrijf zo in te richten, dat je tijd bespaart.

Ik merkte dat er geen goed systeem was waarmee je met zo min mogelijk gedoe je hele bedrijf kon managen. En zo ontstond mijn tweede bedrijf Acceleright. In The Ultimate Workspace die ik bouw, staan klanten, leads, doelen, taken, projecten, financiën, content, ideeën en nog veel meer op één plek. Simpel gezegd bouw ik de perfecte tool voor mijn eigen bedrijf en verkoop ik straks de oplossing aan andere ondernemers die dezelfde uitdagingen en verlangens hebben. Al mijn kennis en ervaring van de afgelopen 17 jaar komt hierin samen.

Zo zie je maar. Niets tegen onderwijs en bijleren, integendeel. Maar dat hoeft niet op de traditionele manier. De weg kan altijd afwijken van het gewone pad. Heb je de HBO afleiding uiteindelijk afgerond?

Ja, ik heb de HBO opleiding afgerond. Daarnaast heb ik verschillende diploma’s als financieel adviseur gehaald, heb ik 3 coachopleidingen gedaan en mezelf omgeschoold tot datascientist.

Ik ben iemand die graag mezelf ontwikkelt en leert. En deel dat dan ook graag met mensen. Het draait niet om het diploma, maar om eager to learn. Ik heb bijna een obsessie in het stuk leren omdat ik leren leuk vind. Als je zo’n obsessie hebt, zonder het negatief te bekijken, maar gewoon elke dag ziet als een nieuwe kans om iets te leren, dan zal je ook altijd mee kunnen blijven gaan met de ontwikkelingen die er zijn. Het kan dat ik met de komst van AI binnen vijf jaar ook weer een heel ander bedrijf nodig heb, dat kan. Maar als je elke dag denkt: wat kan ik leren vandaag van andere mensen, van bepaalde skills. Dat is denk ik het meest waardevolle in het leven, dat je eager to learn bent.

Ben je benieuwd naar Yvette? Volg haar dan op LinkedIn.

Podcast opt-in

Blijf op de hoogte van mijn podcast

 

Als je jouw e-mailadres achterlaat, blijf je op de hoogte van nieuwe podcast afleveringen en alle andere nieuwtjes over de podcast 'Mijn leven, mijn keuzes'.

Instemming

Je bent ingeschreven voor de podcast nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

 

Als je jouw e-mailadres achterlaat, schrijf je je in voor de nieuwsbrief van 'Mijn leven, mijn keuzes'. Je wordt op de hoogte gebracht van nieuwe blogposts en krijgt regelmatig een inspiratiemail.

Instemming

Je bent ingeschreven voor de nieuwsbrief

Een hobbelige weg naar geluk

 

Laat je e-mailadres achter en krijg de eerste hoofdstukken rechtstreeks in je inbox. Je wordt tevens op de hoogte gebracht wanneer het boek gepubliceerd en te koop is.

Instemming

Je ontvangt de eerste hoofdstukken in je inbox. Kijk zeker ook je spam na.

Subscribe to the newsletter

 

By leaving your email address, you sign up for the 'My life, my choices' newsletter. You will regularly receive emails.

Consent

You are subscribed to the newsletter